9200000040681447 De 15 jarige puber Paul geeft in zijn boek ‘Puber leaks’ een inkijkje in hoe menig puber wil dat zijn ouders met hem omgaan. Zijn ‘10 geboden’ voor ouders kort samengevat:

 1. Laat me met rust.
 2. Blijf uit mijn kamer.
 3. Ik doe alleen iets als ik dat zelf wil.
 4. Zorg dat er eten is als ik honger heb.
 5. Bemoei je niet met mijn slechte cijfers.
 6. Ik reageer niet als je me probeert te dwingen.
 7. Help me niet als ik daar niet om vraag.
  Sta achter me, wat ik ook doe.
 8. Probeer je niet al teveel zorgen te maken.
 9. Neem het me niet al te kwalijk.
 10. Weet dat ik nog steeds van jullie hou.

Uit de reacties van ouders te lezen, een herkenbaar beeld van de sterk veranderde relatie met hun kind.

Pubers maken zich los en ouders verliezen steeds meer zeggenschap. Dwingen en bevelen werken niet. Maar je kan ook niet aan de zijlijn toekijken. Geen prettige positie.

Veel vaders en moeders verliezen daardoor een gezonde portie zeggenschap en zitten met zorgen over schoolprestaties, invloed van vrienden, grenzen respecteren, gamen en internet, voldoende slaap, feesten & pretpillen, veilige seks, drinken, crimineel gedrag, toekomstperspectief…. Tja, waarover niet?

Grondig veranderde verhoudingen

De relatie tussen ouders en kinderen verandert grondig in de puberteit. Maar je kan pedagogisch goed inspelen op die veranderde verhoudingen tussen jou en je puber zodat je je puber veel beter zal bereiken.

We zijn echter allemaal geneigd iets over het hoofd te zien dat erg efficiënt is om meer zeggenschap en beter contact te krijgen met onze puber.

We worden vooral bezig gehouden door de kleine (en grote) verschillen van mening. Mobieltjes al dan niet aan tafel. Vroeger of later dan 21.00 u thuis. Nu of straks pas aan het werk voor school. Wat wel of niet brutaal is. Op welke leeftijd je dit of dat al mag doen. Hoe lang hij al achter de computer zit… We proberen inhoudelijke op één lijn te komen. Soms werkt dat, soms leidt dat tot oeverloze discussies, heftige conflicten, regels zonder effect of tot helemaal niets.

Kortom, we zijn in eerste instantie begaan met WAAROVER we invloed willen hebben en niet zozeer met HOE we invloed kunnen hebben en zien daardoor over het hoofd dat we op pubers niet meer op dezelfde manier invloed kunnen uitoefenen. Dat we iets anders moeten doen om ze te kunnen helpen het straks zelfstandig goed te redden. 

Pubers doen iets met ons waardoor we gemakkelijk vast lopen. Als je daar zicht op krijgt, zal je veel meer zeggenschap en gewoon beter contact met een puber kunnen krijgen. Ik kan het weten. Ik heb jarenlang vele gesprekken gevoerd met delictgroepjes jongeren die iets te verbergen hadden. En toch werden dat altijd weer bijzondere gesprekken. Daar heb ik de ‘kerncode’ ontdekt om pubers te bereiken: 

Je hebt geen invloed op je puber. Je hebt invloed op je reacties op je puber! En doordat je anders reageert zal jouw puber ook anders reageren en krijg je beter contact en meer invloed dan je voor mogelijk had gehouden. 

Facebooktwitterlinkedin