Een interview met Wim Vanhees van Buro Pubers Opvoeden over de relatie tussen ouders en pubers en over het helpen bij huiswerk tijdens de puberteit.

Wat verandert er in de puberteit?

In eerste instantie verandert het gedrag van een puber. Meer afstand. Meer weerstand. Meer hulp weigeren. Meer zelf bepalen. Meer met zichzelf bezig zijn. Kortom, meer behoefte aan autonomie. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk maken. Iets wat als conflictstof met stip op 1 staat in gezinnen met pubers. Wil een kind nog dat mama of papa helpt, een puber wil vooral dat je je er niet meer mee bemoeit.

Wat verandert er nog meer?

De manier waarop ouders reageren op hun kroost verandert ook. Het is voor veel ouders met beginnende pubers lastig om goed te reageren op die behoefte aan autonomie. Veel ouders merken dat ze minder invloed krijgen en worden óf strenger óf laten het juist meer los. Bijvoorbeeld over huiswerk. We weten allemaal dat er op school veel meer zelfstandigheid gevraagd wordt dan veel pubers al kunnen of al willen kunnen. Maar als ouders dan willen helpen met plannen of huiswerk dan eindigt het vaak met ruzie. Ouders gaan dan óf de touwtjes nog strakker aantrekken óf trekken er hun handen vanaf in de hoop dat het allemaal vanzelf wel goed komt.

Wat werkt niet?

Echt streng zijn kan je het best bewaren voor momenten waarop er onomkeerbare dingen kunnen gebeuren als het om de veiligheid of de gezondheid of de toekomst van een puber gaat. En, je er helemaal niet mee bemoeien, is vooral passend voor al die momenten waarbij je puber al eerder heeft laten zien dat hij zelfstandig genoeg is en je vertrouwen waard is. Is de belangrijkste vraag in de puberteit dan niet: …

Hoe krijg ik nog een gezonde portie invloed?

Ja, dat is voor elke ouder van pubers de allergrootste uitdaging. Hoe hou je invloed ondanks ‘de powershift’ in de puberteit? Iets aan pubers opleggen is het recept voor strijd. Je handen ervan af trekken is het recept voor ongelukken. Wat we ons vaak niet realiseren, is dat je als ouders het wiel weer opnieuw moet uitvinden. Je moet immers proberen iemand te bereiken die het op zijn eigen manier doet, die het liefst afstand neemt en niet op dwingend of goed bedoeld advies zit te wachten. Dat is helemaal anders dan in de kindertijd. Daarom is de puberteit de moeilijkste periode van het ouderschap.

Hoe kun je helpen bij huiswerk zonder dat het tot ruzies leidt?

Wist je dat ik vroeger een docent heb gehad die de hele klas uitdaagde om uit te zoeken hoe je in weinig tijd hogere cijfers haalt. Een traject met testjes, verschillende manieren van leren, verschillende testgroepjes. En dan de resultaten vergelijken.. Weet je waarom dat werkte? Omdat hij nooit deed alsof hij het beter wist maar ons zelf liet uitmaken wat wel en niet werkte. Dat is de positie waarin pubers willen zitten. Als ouder moet je dat altijd in gedachten houden als je je puber wilt helpen bij huiswerk.

Wat kan je dan als ouder doen?

Bijvoorbeeld. Hij staat enkele onvoldoendes. Je vraagt met welke cijfers hij tevreden is. Je zegt dat je denkt dat hij slim genoeg is en met wat beter plannen die cijfers zó kan halen. Je vraagt wat hem dat oplevert. Want je wilt weten of hij het echt wilt. En dan zeg je dat je aan drie manieren denkt waarop je hem met plannen even kan helpen. En dan laat je hem zelf bedenken hoe hij het wil. Als je naar dit voorbeeld kijkt, valt op dat je een puber pas kan helpen als je niet ingaat tegen zijn groeiende behoefte aan zelfstandigheid. Ook als het niet meteen werkt, want dan ga je gewoon op dezelfde manier verder met wat wel en niet werkt… Dat is de kern! Die draai maken is voor veel ouders de grootste uitdaging in de puberteit.

Facebooktwitterlinkedin