Ouder van een puber?

Ben je ouder van een ‘beginnende’ puber? Herken je dit?

 • Pubers nemen afstand van een ‘kinderlijke’ relatie met hun ouders. Dat kan gepaard gaan met kwetsende persoonlijke afwijzingen van hun ouders.
 • Geaccepteerd worden door andere pubers wordt belangrijker dan wijze raad. De sociale puberdrama’s en onverstandige acties in een groep krijgen ouders pas na afloop in de gaten.
 • De gevoelswereld van pubers kent hoge pieken en dalen. Het is voor ouders behoorlijk lastig om een puber te zien lijden en zijn/haar oplossingsvermogen niet teveel over te nemen.

Is je puber ouder dan 14 jaar? Herken je dit?

 • Pubers vallen de regels en acties van volwassenen aan. Ze gaan de strijd aan met irrationele of willekeurige motieven en leggen de ‘eigenaardigheden’ van ouders pijnlijk bloot.
 • Gamen, sociale media en amoureuze afleidingen winnen het bij pubers vaak van een lange termijn focus op toekomstkansen, dit tot grote zorg van hun ouders.
 • Pubers laten hun ouders in het duister tasten als het gaat om hun eerste liefdesrelaties. Iets dat In een tijd van online daten voor veel ouders behoorlijk beangstigend is. 
 • Gezondheidsrisico’s op de langere termijn door drugs, alcohol, eetbuien, smartPhone ’s nachts en seksueel overdraagbare aandoeningen zijn nog niet aan pubers besteed.

Je bent niet de enige!

Hoe vaak heb je ja geknikt terwijl je dit las? Meerdere keren? Dan zal het je vast niet verbazen dat je niet de enige bent die af en toe verward raakt in een emotionele kluwen. De puberteit blijkt voor ouders de pittigste periode van het ouderschap. Zelfs pittiger dan de babytijd! (Dat wordt ook door recent wetenschappelijk onderzoek bevestigd.)

In de voorbije 10 jaar is het besef gegroeid dat ouders van pubers meer invloed kunnen hebben dan ze soms denken. De piek van ouderlijke stress tijdens de puberteit kan voor een groot deel voorkomen worden. En dan bedoel ik niet dat iedereen naar een bevoogdende cursus moet. Dan bedoel ik dat we steeds meer met ouders van pubers omgaan als de experts van hun eigen kinderen. Ouders die manieren zoeken om hun eigen weg met hun pubers te vinden en daarvoor enige aanknopingspunten zoeken.

En als hun puberteit je even te veel wordt?

 1. Stel ons je vragen tijdens een thema-avond.
 2. Leg ons telefonisch je zorgen en problemen voor.
 3. Grasduin door onze verhelderende artikelen.
 4. Lees informatieve artikelen via onze Facebookpagina.
Facebooktwitterlinkedin