Over Wim

Zonder deze drie persoonlijke ervaringen had ik nooit Pubersopvoeden.nl opgericht:


 

Ouders zijn de enigen met een totaalbeeld van hun kind.

Ik ben een gedragswetenschapper én een vader. En als vader heb ik meegemaakt hoe experts het totaalbeeld misten dat wij als ouders van onze zoon hadden. Een voorbeeld. Zo geloofden de experts uit het speciaal onderwijs niet dat onze zoon – die kampte met een automatiseringsprobleem in het leren – ooit terug zou kunnen naar een gewone school. Wij als ouders ‘wisten zeker’ dat hij daar weer aan toe was. En dat bleek te kloppen. Een lang verhaal kort: dit jaar studeert hij af op hbo niveau. Zo belangrijk bleek ervaringsdeskundigheid van ouders te zijn!

Ik ben hierdoor op een andere manier met ouders gaan werken. Ik had jaren lang een praktijkruimte waar ik heel wat ouders met pubers geholpen heb. Maar de praktijkruimte heb ik opgezegd. Sinds een jaar heb ik voor elke klant een online berichtenpagina die alleen mijn klant en ik kunnen zien en gebruiken. Ik denk met mijn klanten mee op elk moment en in alles wat voor mijn klanten van belang is om de problemen met hun tiener op te lossen.

 

Je hebt geen invloed op je puber, Je hebt invloed op je reacties op je puber.

Zoals veel ouders, wist ik niet zo goed wat ik met de groeiende autonomie van mijn tieners aan moest. Zo rond hun dertiende.  Ik had gewoon niet genoeg repertoire meegekregen om op een goeie manier de verschillen met hen aan te gaan. Ik kwam er vooral achter dat mijn pubers zich anders gingen gedragen als ik hen maar anders benaderde. Dat je dus vooral invloed hebt op je tiener door grip te krijgen op je eigen reacties op je tiener. En dat je dan geleidelijk aan je eigen unieke manier kan ontwikkelen die past bij je tiener.

Ik ben hierdoor anders gaan kijken naar ervaringen van ouders met hun tieners. Ik help mijn klanten ontdekken hoe zij en hun tiener elkaar soms vast houden in eenzelfde manier van reageren. Zoals mij dat ook gebeurde. En vooral hoe ze kunnen reageren op een manier die helemaal bij  hen en hun puber past. Dat is voor elke ouder en elke puber anders. Laatst schreef een moeder dat ze ontdekt had dat er veel winst te behalen valt in hoe ze reageert. Mijn dag was goed.

 

Ondersteunen is de beste manier van begrenzen

Ik werkte een paar jaar als pedagoog met groepjes pubers die via politie een pre-justitiële maatregel opgelegd kregen. Ik ging met die groepjes het gesprek aan over hoe ze samen schade en overlast hadden veroorzaakt. We keken dan in drie sessies een film waarin jongeren elkaar in dezelfde problemen brachten.  We zochten samen uit hoe het in zo’n groepje jongeren eigenlijk werkt. Het effect daarvan was dat het gedoe onder elkaar op tijd geremd werd. Mijn ervaring was, dat als je tieners wilt begrenzen, dat het dan belangrijk is om vanuit hun wereld te kijken naar ‘wat erbij kan’, de ontwikkelingsbehoefte. In dit geval was dat: enig inzicht in groepsdruk en hoe daarmee om te gaan.

Ik krijg van ouders vaak voorvallen voorgelegd die schreeuwen om ‘stevig ingrijpen’. En vaak hebben ouders dat al zonder succes geprobeerd. Wat dat betreft heb ik dus een ontzettend wijze les geleerd tijdens mijn voormalige werk met tieners. Voor mij is het ontdekken en ondersteunen van de ontwikkelingsbehoefte de beste route naar het oplossen van onacceptabel gedrag van tieners.

 

Meer over Wim Vanhees: 

Ik ben uit ’61. Al heel lang getrouwd. Heb een dochter en een zoon die al enkele jaren het huis uit zijn.

Opleiding

Ik heb de studies pedagogische wetenschappen aan de universiteiten van Leuven en Utrecht gedaan. In Leuven heb ik ook het baccalaureaat wijsbegeerte gehaald. Ik heb een diploma voor docent weerbaarheid. Daarnaast heb ik praktijkgerichte opleidingen gevolgd in het trainen en begeleiden van volwassenen. Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van ouderschap in de puberteit en adolescentie.

Werkervaring

  • Ik heb als docent weerbaarheid de dynamiek van kapot gepeste klassen hersteld.
  • Heb een gespreksvorm ontwikkeld om grensoverschrijdend groepsgedrag van jongeren te remmen.
  • Heb door de jaren heen met wel dertig groepjes tieners meerdere gesprekken gevoerd over groepsdruk.
  • Heb als buurtpedagoog en jeugdadviseur met tieners in kwetsbare wijken van Rotterdam gewerkt.
  • Heb als zelfstandig trainer sociale professionals getraind in gesprekken met jongeren en ouders.
  • Heb een tijdje sociale professionals begeleid maar…
  • ..koos uiteindelijk voor het werken met ouders. Dit is de laatste stap in mijn loopbaan. Hierin komt al het voorgaande samen.

Vrije tijd

Ik hou van buitensport en van zwerven door de natuur. Mountainbiken. Skiën. (Berg)wandelen. Huttentochten. Ik woon in Apeldoorn, dicht bij de grote natuur van de Veluwe.

 

Facebooktwitterlinkedin