angry-640314_1280

Enkele voorbeelden van pittige puberproblemen. Je voelt je machteloos over het vele spijbelen. Je bent boos nadat ze laveloos thuis werd gebracht. Je bent geschrokken van zijn grote pupillen. In je eigen huis ben je bang geworden voor je eigen zoon. Je maakt je grote zorgen dat je zoon regelmatig blowt. Je zit vol onbegrip over zijn kelderende schoolcijfers… Pittige puberproblemen.

‘Pittig’ omdat niets lijkt te werken. Je hebt het gevoel dat je alles al geprobeerd hebt. Of zoals een moeder zei: ‘Ik wist even niet meer welke kant ik uit moest’. Wat zou je dan nog meer kunnen doen? In dit artikel enkele barrières die ouders vaak nemen om pittige problemen met hun puber de goede kant uit te draaien.

Dit is ‘niet normaal’

Je puber gedraagt zich onmogelijk en onbegrijpelijk. Hoe kan ie zo onbeschoft doen? Hoe kan ze haar toekomst zo verkwanselen? Hoe kan hij … Zie je wat hier gebeurt? De zwarte piet ligt helemaal bij de puber. Als ouder loop je immers vast op het pubergedrag. Natuurlijk zie je vooral dat gedrag – en vaak niet onterecht (!) – maar hoe reageer je er als ouder op? Simpel gezegd, de oplossing voor het veranderen van pubergedrag ligt vooral in de interactie met je puber. En dat is goed nieuws. Daar kan je immers wél invloed op krijgen!

Escalaties

Óf je bent al eens door het lint gegaan óf je bent je steeds meer op de vlakte gaan houden. Dat hoort vaak bij escalerende puberproblemen. Maar littekens van strijd en machteloosheid blijven hangen. Dit is écht de hardste noot om te kraken omdat het zo’n emotionele noot is. Pubers hebben het vaak nodig dat je terugkomt op de escalaties waarbij je goede bedoelingen verkeerd uitpakten. Maar als het ‘puberprobleem’ ondertussen voor jou een ‘probleempuber’ geworden is, dan is dat juist lastig om te doen. Daarom is het belangrijk dat je ontdekt hoe het komt dat het zo vast loopt en vooral in hoeverre onwil of onvermogen een rol spelen bij je puber. Dat helpt enorm om het probleem weer met frisse moed aan te gaan.

De regie kwijt

Je puber is onbereikbaar en gaat behoorlijk z’n eigen gang. Thuis lijkt het soms meer op een hotel. Realiseer je hoe grondig de relatie met je kind in de puberteit verandert. Grondiger dan we wel eens denken. Natuurlijk kan je met een puber wél echt contact hebben en voldoende invloed houden. Het gaat alleen écht op een hele andere manier dan in de kindertijd. Die persoonlijke draai maken in de relatie met je kind, dát is de grote uitdaging van de puberteit. En die uitdaging is anders voor een ouder die geneigd is te sturen dan voor een ouder die geneigd is om te verzorgen. Ook is die uitdaging bij een gewone puber weer anders dan bij een puber die helemaal niet thuis geeft. Een aanpak die werkt om de regie terug te krijgen is altijd maatwerk.

‘Foute’ vrienden

Je hebt geen zicht meer op wat er buiten de deur gebeurt. Je puber schermt zijn/haar sociale leven met vriend(inn)en zorgvuldig af. Jij doet er even niet meer toe. Maar, ook al heb je weinig zicht op hun (foute?) vrienden en hun (foute?) groepsgedrag buitenshuis, je invloed is veel groter dan je denkt. Er is vaak een concrete link te leggen tussen de positie van een puber in het gezin en de positie van die puber onder zijn leeftijdsgenoten. Zo heb ik bijvoorbeeld uitgezocht welke sociale vaardigheden ontbraken bij een puber die onder invloed van groepsdruk op school geschorst werd. Zijn ouders hebben ervoor gezorgd dat hij juist die minder sterke vaardigheden thuis kon oefenen. Je hebt dus meer invloed op de sociale weerbaarheid van je puber dan je denkt!

Voor een gesloten deur

Je wordt niet alleen uit de puberkamer gehouden, maar ook uit zijn of haar problemen. Je staat letterlijk en figuurlijk voor een gesloten deur. En toch moet er nu echt iets gebeuren. Je puber geeft echter alleen toegang tot zijn problemen als je er op een niet veroordelende of controlerende manier naar kan vragen. Soms is dat even een stap te ver. Dan kan een andere volwassene in de omgeving van je puber dat gesprek aangaan. Ik neem regelmatig zelf even die rol op me om het probleem in kaart te kunnen brengen. Maar, mijn ervaring is dat ouders die voorgaande stappen zetten, de relatie al voldoende hebben zien veranderen om dat gesprek met hun puber goed aan te gaan.

Facebooktwitterlinkedin