Praktijksituatie: gepest

Aanleiding 

Onze 14 jarige dochter is sinds de brugklas veel gepest. We hebben na twee jaar een andere school moeten zoeken. Dat ging een tijdje goed. Maar nu begint het pesten weer opnieuw. Waarom moeten ze haar weer hebben? Wat kunnen we doen om dit echt te laten ophouden?

Probleem 

Uitsluiting kan ertoe leiden dat een puber niet de gelegenheid heeft gehad om het hele scala aan sociale vaardigheden te ontwikkelen. En dat kan vervolgens het pesten weer in de hand werken.

Aanpak 

Begeleiding van de dochter rondom het thema ‘omgaan met lastige typetjes’ aan de hand van filmmateriaal. De ouders werden ingezet als ‘weerbaarheidtrainers’ en hebben thuis de weerbaarheid van hun dochter gestimuleerd. 

Resultaat 

De knop is om. De dochter is ingestroomd in een volleybalteam. Op school heeft ze aansluiting bij een groepje gevonden. En, ‘dat met die films was erg leuk om te doen’. Goede contacten met leeftijdsgenoten zijn voor pubers levens-noodzakelijk. Dat hun 14 jarige dochter weer aansluiting heeft gevonden is dan ook een enorme zorg minder.

Facebooktwitterlinkedin