Praktijksituatie: heftig verliefd

Aanleiding

Ik heb mijn heftig verliefde dochter zien veranderen van een pittige meid in een heel vervelende en intimiderende puber. Omdat ik niet wil dat ze hele dagen bij hem is, is ze thuis niet te harden. Haar motto: ‘Als ik dan niet naar hem toe mag, dan zal jij het weten ook’. Ze vindt mij ‘onmogelijk’ en dreigt met weglopen. En haar vriend durft haar helemaal nergens in tegen te spreken. Ze slaapt steeds minder thuis.

Probleem

De dynamiek van een liefdesdans tussen twee verliefde tieners en de dynamiek van een agressiespiraal tussen moeder en dochter+vriend. Kortom, een ouder-puber relatie onder grote druk.

Aanpak

De moeder ontdekte hoe ze in haar reacties vastliep met haar dochter. Ze leerde de regie weer naar zich toe te trekken zonder in een dynamiek terecht te komen. De nieuwe aanpak ging uit van duidelijke huisregels, behoud van de behoefte aan autonomie van haar dochter, duidelijke consequenties en wekelijks een gesprekje met elkaar.

Resultaat

De dochter genoot enkele maanden van haar vrijheid maar kwam steeds meer op tijd aan tafel en sliep steeds meer thuis. De moeder heeft een langdurige breuk met haar dochter en alle ellende daarbij weten te voorkomen. Ook heeft moeder zich wijselijk buiten de partnerkeuze van haar dochter gehouden.

Facebooktwitterlinkedin