Praktijksituatie: ‘normaal’ praten

Aanleiding

Moeder heeft met ‘stevige sturing’ haar zoon met diagnose ADHD ter nauwer nood op het recht pad weten te houden. Nu die jongen 16 jaar is, gooit hij haar voortdurend voor de voeten dat er niet ‘normaal’ met haar te praten valt.

Probleem

Ouders die onder invloed van een ontwikkelingsstoornis bij hun puber (zoals ADHD) veel ‘van boven af’ hebben gestuurd en ingegrepen zijn minder vaardig in het ‘van onderen af’ benaderen van hun puber. En dat heb je nodig bij goede gesprekken waarbij je de hersens van je puber op ‘aan’ zet.

Aanpak

We zoeken samen uit wat haar kracht is en waarin haar uitdagingen zitten in de reacties op haar zoon. Vervolgens gaan we, aan de hand van concrete voorvallen, uitzoeken hoe ze haar zoon ook ‘van onderen’ kan benaderen’. Dat gaat ze thuis uitproberen. We kijken daar een paar keer samen op terug. En na 5 sessies van 2 uur ziet ze al zoveel resultaat dat ze besluit om af te ronden.

Resultaat

Moeder is een kanjer! Dat vindt haar zoon. Ze weet mee te groeien in zijn groeiende zelfstandigheid en kan hem nu op nieuwe manieren bereiken. Er komt veel meer ontspanning in hun relatie.

Facebooktwitterlinkedin