Praktijksituaties

Enkele voorbeelden uit het werk van buro Pubers Opvoeden. De casussen zijn niet herleidbaar tot concrete personen of specifieke situaties. 

‘Normaal’ praten

Ouders die door een ontwikkelingsstoornis bij hun puber veel ‘van boven af’ hebben gestuurd, zijn minder ervaren in het ‘van onderen af’ benaderen van hun puber. Ze hebben de uitdaging om hun reacties te laten meegroeien met de groeiende volwassenheid van hun puber.

LEES MEER


Uitstelgedrag

Ongemotiveerde scholieren laten zich gemakkelijk afleiden door games, TV series, sociale media en vriend(inn)en. Ze stellen examenvoorbereidingen lang uit. Als praten niet werkt, kun je als ouder beter alleen op gedrag sturen met behoud van de autonomie van je puber.

LEES MEER


Explosief

Pubers met een ontwikkelingsstoornis kunnen explosief reageren. Dan werkt begrenzen alleen maar escalatie in de hand. Ouders kunnen voortijdig de angel uit de conflicten halen door te de-escaleren en leiding te nemen in de gesprekken met hun puber.

LEES MEER


Heftig verliefd 

Heftig verliefd worden in de puberteit kan een gezin behoorlijk op z’n grondvesten doen schudden. Verliefde pubers breken nog eerder met hun gezin dan met elkaar. Met ‘je hoofd koel houden’ en met goed doordacht hiermee omgaan, kun je je gezin bij elkaar houden.

LEES MEER


Geschorst

smoking-64925_1280Groepsdruk is de belangrijkste oorzaak voor normoverschrijdend gedrag van pubers. Dat er dan logische consequenties volgen, is vanzelfsprekend. Tegelijk is het van belang om de gelegenheid aan te grijpen om de puber te helpen weerbaarder te worden tegen groepsdruk.

LEES MEER


Gepest 

Aansluiten bij een andere groep dan je gezin is voor pubers een hele belangrijke ontwikkelingsstap omdat de sociaal-emotionele ontwikkeling via de leeftijdsgenoten loopt. Gepest worden vraagt daarom om een doordachte strategie om opnieuw aansluiting te vinden.

LEES MEER


Online afleiding 

Veel ouders van pubers zien de schoolresultaten slinken door de vele afleidingen van SmartPhones en social media. Hoe kan je voorkomen dat je als ouder een soort van ‘huiswerkpolitie’ wordt?

LEES MEER

Facebooktwitterlinkedin