Voor wie

DIT ZIJN DE OUDERS WAARMEE IK WERK.

Ik werk met ouders die willen dat er iemand met hen meedenkt maar die het vervolgens naar eigen inzicht willen oppakken. Zo zei een vader dat ik ‘indirect’ een grote rol had gespeeld. 🙂 Ik vind het heerlijk om met autonome mensen te werken!

Wat mijn klanten met elkaar gemeen hebben is dat ze de regie willen houden over de toekomstmogelijkheden, gezondheid en veiligheid van hun tieners. Dat zijn bijna altijd hun achterliggende redenen om in actie te komen.

Mijn klanten willen iemand die alleen met de ouder werkt. Daarnaast hebben of zoeken ze vaak hulp voor hun puber in het lokale zorgnetwerk. Ze vragen mij vaak wel mee te denken over de ontwikkelingsbehoefte en passende hulp voor hun zoon of dochter.

Mijn klanten hebben soms hun eigen goede redenen om te kiezen voor 1-op-1 begeleiding waarbij volledige privacy gegarandeerd is. Ze zijn bekend door hun werk of in het plaatselijke zorgnetwerk. Of ze willen het gewoon strikt vertrouwelijk houden. Ik heb bijvoorbeeld geen klanten uit mijn eigen woonplaats. Mijn klanten wonen in heel Nederland en enkele in België.

Ik werk met ouders die het prettig vinden om samen ‘hardop te denken’ in lange telefoongesprekken. En ze vinden het vaak nóg prettiger om de hectiek van zich af te schrijven en de volgende dag antwoord te krijgen. Zo vond een moeder dat ‘ik de penvriendin was geweest die ze altijd al gewild had’.  🙂

Mijn klanten hebben vaak een kluwen van voorvallen en emoties te ontrafelen voordat ze kunnen begrijpen wat er eigenlijk aan de hand is. Ze begrijpen soms niet waarom het al een paar jaar speelt of waarom hun zoon of dochter zich op een bepaalde manier gedraagt.

De ouders met wie ik werk accepteren dat ze niet alles van huis uit hebben meegekregen en ze weten zelf wel dat ze niet alles handig aanpakken. Ze doen hun best. Ze zijn oké. Ze willen juist graag dat ik er een andere manier van denken of doen tegenover zet. Misschien helpt het ook dat bellen en schrijven voor een veilige mix van afstand en nabijheid zorgt.

Mijn klanten willen vaak meteen kunnen starten. Soms zijn ze overvallen door een situatie die nú actie vraagt. Soms hebben ze niet zoveel tijd meer om de situatie recht te breien. Zoals de dreiging om van school gestuurd te worden.

 

ENKELE SITUATIES DIE MIJN KLANTEN AAN MIJ VOORLEGGEN.

Beide ouders hadden een prima relatie met hun dochter. School ging altijd makkelijk. En dan, ergens in maart, is hun dochter ’s ochtends niet uit bed te krijgen en begint ze lessen te missen. In mei is de leerplichtambtenaar erbij gekomen. Beide ouders hebben nog steeds een goede relatie met hun dochter, voor zover het maar niet over school gaat. Ze begrijpen het gewoon niet.

Een vader belt me omdat huiswerk en schoolresultaten al jaren tussen hem en zijn dochter in staan. Hij voelt zich in een roller coaster gevangen. Moeite doen om rustig te blijven. Dan weer heel boos worden. Op een punt komen van ‘laat maar, het heeft toch geen zin’. En dan weer heftige discussies. Daardoor heeft hij nauwelijks leuk contact met zijn dochter.

Weer andere ouders hadden het moeilijk met hun zoon. Ze hadden contact met school gehad. Na de schorsing had hun zoon weer een grote mond tegen docenten gehad. En thuis liet hij zich niet aanspreken zonder de deur dicht te smijten. Het kostte de ouders bakken met energie. Ze wilden niet dat ze nog verder van elkaar afdreven.

Mijn klant, een moeder, heeft met ‘stevige sturing’ haar zoon met diagnose ADHD ter nauwer nood op het recht pad weten te houden. Nu die jongen 16 jaar is en zich met een jongerencoach sterk ontwikkelt, gooit hij zijn moeder voor de voeten dat er niet ‘normaal’ met haar te praten valt. Ze weet dat praten niet haar sterkste kant is en wil ook graag beter contact met haar zoon.

 

GAAT DIT OOK OVER JOU?

Kijk dan op de ‘contact’ pagina. Je kunt me altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Wil je meer over mij weten? Bekijk dan de pagina ‘over Wim’.

 

Facebooktwitterlinkedin